Počet podávaných hlavných jedál denne |
Hrubá prípravovňa zeleniny |
Hrubá prípravovňa mäsa |
Hrubá prípravovňa rýb |
Prípravovňa na rozbíjanie vajec |
Čistá prípravovňa zeleniny |
Čistá prípravovňa mäsa |
Studená kuchyňa |
Prípravovňa múčnych pokrmov |
Prípravovňa cukrárskych výrobkov |
Umyváreň kuchynského riadu |
Umyváreň tanierov, príborov a pohárov |
Umyváreň prepravných nádob |
do 300 | P | P | P | P | P | P | P | P | P | P | P | P |
do 1 000 | S | S | S | S | P | P | S | P | S | P | S | S |
nad 1 000 | S | S | S | S | S | S | S | S | S | S | S | S |
Poznámky: S – stavebne oddelený priestor, P – prevádzkovo oddelený priestor. Prevádzky sa zriaďujú podľa rozsahu výroby a sortimentu jedál. |
Polotovary, rozpracované pokrmy a hotové pokrmy |
Teplota a čas uchovávania |
Poznámka | ||
0 – 4°C | 5 – 8°C | -18°C | ||
Polotovary | ||||
Nespotrebovaný obsah konzerv po otvorení (napríklad ovocie, zelenina, pretlaky, huby, ryby v oleji, losos) | 24 h | 0 h | 0 h | Neskladovať v plechu, preložiť do uzavierateľného obalu zo skla, nerezu alebo plastu. Paštéty a mäsové konzervy sa po otvorení nesmú uchovávať. Čas uchovávania sa nevzťahuje na kaviár. Dátum a hodina otvorenia konzervy sa vyznačia na obale potraviny. |
Nespotrebovaný obsah po otvorení originálneho obalu majonéz, studených omáčok, dresingov | 48 h | 0 h | 0 h | Dátum a hodina otvorenia obalu potraviny sa vyznačia na obale potraviny. |
Mäso plnené, mleté | 3 h | 0 h | 0 h | |
Mäso chladené, mäso vákuovo balené po otvorení spotrebiteľského obalu | 24 h | 0 h | 14 dní | Dátum a hodina otvorenia obalu vákuovo baleného mäsa alebo dátum a hodina zamrazenia
sa vyznačia na obale potraviny. Po rozmrazení sa nesmie znovu zmrazovať. |
Obaľované mäso, hydina, ryby, zelenina, huby | 3 h | 0 h | 0 h | |
Mäso, hydina po rozmrazení | 24 h | 0 h | 0 h | Nesmie sa znovu zmrazovať. |
Ryby a iné morské živočíchy, hotové pokrmy typu „sushi“ po rozmrazení4a) | 24 h | 0 h | 14 dní* | *Ryby a iné morské živočíchy dodané nezmrazené. Určené na podávanie. Dátum a hodina zamrazenia sa vyznačia na obale potraviny. Po rozmrazení sa nesmú znovu zmrazovať. |
Obalené syry pred tepelným spracovaním | 24 h | 12 h | 0 h | |
Očistená, celá alebo nakrájaná zelenina | 12 h | 3 h | 10 dní | Dátum a hodina zamrazenia sa vyznačia na obale potraviny. Po rozmrazení sa nesmie znovu zmrazovať. |
Očistené, celé alebo nakrájané ovocie | 8 h | 3 h | 10 dní | Dátum a hodina zamrazenia sa vyznačia na obale potraviny. Po rozmrazení sa nesmie znovu zmrazovať. |
Cukrárske cesto | 24 h | 12 h | 0 h | |
Cesto na palacinky, lievance a na obaľovanie | 12 h | 0 h | 0 h | |
Knedle plnené (ovocné a mäsové) | 12 h | 0 h | 0 h | |
Rozpracované pokrmy | ||||
Zelenina očistená, umytá, krájaná, určená na šaláty, ozdoba |
3 h | 0 h | 0 h | |
Varené cestoviny, ryža, zemiaky, strukoviny, vajcia na ďalšie spracovanie | 12 h | 0 h | 0 h | Ak sú pripravené ako príloha pokrmu. |
Krémy, peny, nátierky, dresing (vlastná výroba) | 24 h | 0 h | 0 h | |
Rozpracované cukrárske výrobky | ||||
Plnené korpusy poliate polevou, agarom a podobne | 24 h | 0 h | 0 h | |
Krémy, polevy, náplne | 24 h | 0 h | 0 h | |
Hotové pokrmy | ||||
Mäso pečené, varené, dusené v celku, vysmážané | 24 h | 0 h | 0 h | |
Šaláty – zeleninové, strukovinové, cestovinové, ovocné, rybacie | 12 h | 6 h | 0 h | |
Studená kuchyňa (kusové chlebíčky, bagety, chleby) | 12 h | 3 h | 0 h | |
Ochutené, plnené, v agare, nakladané (syry, údeniny a podobne) | 48 h | 12 h | 0 h |