Príloha č. 2 k vyhláške č. 207/2000 Z. z.
REFERENČNÁ METÓDA ŠTATISTICKEJ KONTROLY SKUTOČNÉHO OBSAHU VÝROBKU V OZNAČENÝCH SPOTREBITEĽSKÝCH
BALENIACH
1. Požiadavky na meranie skutočného obsahu označených spotrebiteľských balení
Skutočný obsah označených spotrebiteľských balení možno merať buď priamo vážením,
alebo objemovými meradlami, alebo v prípade kvapalín nepriamo, zistením hmotnosti
zabaleného výrobku a jeho hustoty.
Nezávisle od použitej metódy rozšírená kombinovaná štandardná neistota merania (k
= 2) skutočného obsahu označeného spotrebiteľského balenia nesmie byť väčšia ako jedna
pätina dovolenej zápornej chyby pre menovité množstvo označeného spotrebiteľského
balenia.
2. Požiadavky na kontrolu dávok označených spotrebiteľských balení
Kontrola je výberová a pozostáva z dvoch častí:
a) z kontroly skutočného obsahu každého označeného spotrebiteľského balenia vo výbere,
b) z kontroly, pri ktorej sa zisťuje priemerný skutočný obsah označených spotrebiteľských
balení vo výbere.
Dávka sa považuje za vyhovujúcu vtedy, ak výsledky obidvoch kontrol spĺňajú kritériá
jej prijatia.
Pre každú z týchto kontrol sú možné dva varianty skúšania:
a) nedeštruktívnou metódou, t. j. metódou bez otvorenia obalu,
b) deštruktívnou metódou, t. j. metódou vyžadujúcou otvorenie alebo porušenie obalu.
Deštruktívna skúška sa používa len vtedy, ak skúšku nemožno vykonať nedeštruktívnou
metódou. Spravidla sa nepoužíva pri dávkach menších ako 100 kusov balení.
2.1 Dávky označených spotrebiteľských balení
2.1.1 Dávka, ktorá má byť kontrolovaná, musí obsahovať všetky označené spotrebiteľské
balenia rovnakého menovitého množstva, toho istého typu a z toho istého výrobného
cyklu, ktoré boli zabalené na tom istom mieste. Veľkosť dávky je obmedzená množstvami
uvedenými ďalej.
2.1.2 Ak sa označené spotrebiteľské balenia kontrolujú na konci baliacej linky, počet
balení v každej dávke sa musí rovnať maximálnej hodinovej produkcii linky bez ohľadu
na veľkosť dávky. V ostatných prípadoch dávka môže obsahovať najviac 10 000 kusov.
2.1.3 Ak je v dávke menej ako 100 kusov, pri skúške nedeštruktívnou metódou sa vykoná
kontrola všetkých kusov (stopercentná kontrola).
2.1.4 Skôr, ako sa vykonajú skúšky uvedené v bodoch 2.2 a 2.3, je potrebné náhodne
vybrať dostatočný počet označených spotrebiteľských balení z dávky tak, aby bolo možné
vykonať kontrolu, ktorá vyžaduje väčší rozsah výberu. Na účely inej kontroly sa potrebný
výber uskutoční náhodne z prvého výberu a balenia sa očíslujú. Očíslovanie označených
spotrebiteľských balení sa musí vykonať pred začiatkom meraní.
2.2 Kontrola najmenšieho prijateľného obsahu označeného spotrebiteľského balenia
Najmenší prijateľný obsah v označenom spotrebiteľskom balení sa vypočíta odčítaním
dovolenej zápornej chyby pre príslušný obsah od menovitého množstva označeného spotrebiteľského
balenia.
Označené spotrebiteľské balenia v dávke, ktorých skutočný obsah je menší ako najmenší
prijateľný obsah, považujú sa za chybné.
2.2.1 Nedeštruktívna skúška
Nedeštruktívna skúška sa vykonáva podľa preberacieho plánu s dvoma výbermi (pozri
tabuľku č. 1).
Počet kontrolovaných balení v prvom kroku sa musí rovnať rozsahu prvého výberu podľa
preberacieho plánu. Ak počet chybných kusov zistených v prvom výbere
a) je menší alebo sa rovná prvému kritériu prijatia, dávka sa považuje za vyhovujúcu
na účely tejto kontroly,
b) je väčší alebo sa rovná prvému kritériu zamietnutia, dávka sa zamietne,
c) sa nachádza medzi prvým kritériom prijatia a prvým kritériom zamietnutia, kontroluje
sa v druhom kroku druhý výber, ktorého rozsah je uvedený v preberacom pláne.
Chybné kusy z prvého a druhého výberu sa spočítajú. Ak súčet chybných kusov je
a) menší alebo sa rovná druhému kritériu prijatia, dávka sa považuje za vyhovujúcu
na účely tejto kontroly,
b) väčší alebo sa rovná druhému kritériu zamietnutia, dávka sa zamietne.
Tabuľka č. 1
Počet kusov
v dávke
|
Výbery |
Počet chybných kusov |
Poradie, krok |
Počet kusov |
Súhrnný počet
kusov
|
Kritérium
prijatia
|
Kritérium
zamietnutia
|
100 - 500 |
prvý |
30 |
30 |
1 |
3 |
druhý |
30 |
60 |
4 |
5 |
501 - 3 200 |
prvý |
50 |
50 |
2 |
5 |
druhý |
50 |
100 |
6 |
7 |
3 201 a viac |
prvý |
80 |
80 |
3 |
7 |
druhý |
80 |
160 |
8 |
9 |
2.2.2 Deštruktívna skúška
Deštruktívna skúška sa vykonáva podľa preberacieho plánu s jedným výberom a používa
sa len pri dávke 100 kusov a viac.
Počet kontrolovaných označených spotrebiteľských balení je 20.
Ak počet chybných kusov zistených vo výbere je menší alebo sa rovná kritériu prijatia,
dávka sa považuje za vyhovujúcu.
Ak počet chybných kusov zistených vo výbere je väčší alebo sa rovná kritériu zamietnutia,
dávka sa zamietne.
Počet kusov v dávke |
Počet kusov vo výbere |
Počet chybných kusov |
Kritérium prijatia |
Kritérium zamietnutia |
akýkoľvek počet
( ≥ 100)
|
20 |
1 |
2 |
2.3 Kontrola priemerného skutočného obsahu jednotlivých označených spotrebiteľských
balení v dávke
2.3.1 Dávka označených spotrebiteľských balení sa považuje za vyhovujúcu na účely
tejto kontroly, ak výberový priemer
skutočných obsahov xi celkového počtu n označených spotrebiteľských balení vo výbere
je väčší ako hodnota
kde znamená
Qn menovité množstvo obsahu označeného spotrebiteľského balenia,
n počet balení vo výbere určenom na túto kontrolu,
s odhad smerodajnej odchýlky skutočných obsahov v dávke,
t(1- α) Studentov t - faktor závislý od počtu stupňov voľnosti ν = n - 1 a pravdepodobnosti
(1 - α) = 0,995.
2.3.2 Ak xi je nameraná hodnota skutočného obsahu i-teho kusa výberu rozsahu n, potom
2.3.2.1 výberový priemer nameraných hodnôt sa vypočíta podľa rovnice
Odhad smerodajnej odchýlky s sa vypočíta takto:
a) suma štvorcov nameraných hodnôt:
b) štvorec sumy nameraných hodnôt:
potom
c) korigovaný súčet:
d) odhad rozptylu:
Odhad smerodajnej odchýlky:
2.3.3 Kritériá prijatia alebo zamietnutia dávok označených spotrebiteľských balení
skúšaných pri tejto kontrole
2.3.3.1 Kritériá nedeštruktívneho skúšania:
Počet kusov v dávke |
Počet kusov vo výbere |
Kritérium |
prijatia |
zamietnutia |
od 100 do 500 vrátane |
30 |
{x bar} ≥ Qn - 0,503 s
|
{x bar} < Qn - 0,503 s
|
> 500 |
50 |
{x bar} ≥ Qn - 0,379 s
|
{x bar} < Qn - 0,379 s
|
2.3.3.2 Kritériá deštruktívneho skúšania:
Počet kusov v dávke |
Počet kusov vo výbere |
Kritérium |
prijatia |
zamietnutia |
bez ohľadu na počet (≥ 100) |
20 |
{x bar} ≥ Qn - 0,640 s
|
{x bar} < Qn - 0,640 s
|
3. Kritériá porovnania účinnosti použitej kontroly vo vzťahu k referenčnej metóde
3.1 Kritérium kontroly najmenšieho prijateľného obsahu označeného spotrebiteľského
balenia
Použitý preberací plán sa považuje za porovnateľný s preberacím plánom uvedeným v
tejto prílohe vtedy, ak súradnica na vodorovnej osi zodpovedajúca bodu 0,1 na zvislej
osi operatívnej charakteristiky použitého plánu (pravdepodobnosť prijatia dávky =
0,10) sa odlišuje o menej než 15 % od súradnice na vodorovnej osi príslušného bodu
operatívnej charakteristiky preberacieho plánu uvedeného v tejto prílohe.
3.2 Kritérium kontroly priemerného skutočného obsahu jednotlivých označených spotrebiteľských
balení v dávke
Použitý preberací plán sa považuje za porovnateľný s preberacím plánom uvedeným v
tejto prílohe vtedy, ak súradnica na vodorovnej osi zodpovedajúca bodu 0,1 na zvislej
osi operatívnej charakteristiky použitého plánu (pravdepodobnosť prijatia dávky =
0,10) sa odlišuje o menej než 0,05 od súradnice na vodorovnej osi príslušného bodu
operatívnej charakteristiky preberacieho plánu uvedeného v tejto prílohe, pričom na
vodorovnej osi operatívnej charakteristiky je hodnota [Qn – m (1)]/s, kde m (1) je skutočná stredná hodnota obsahu označeného spotrebiteľského
balenia v dávke.